Testbeszéd, testbeszéd jelek, tréning

A testbeszéd a kommunikáció 93%-a. Nélküle lehetetlen más emberre hatni. Tanuld meg a testbeszéd titkos elemeit és kezdj el irányítani másokat anélkül, hogy tudnának róla!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Kommunikációs képességek: Hogyan használd hatékonyan a testbeszédet

2011.05.08. 22:30 csakbarat

Tippek a testbeszédhez

A Vonzó Férfi program elkötelezett amellett, hogy minden olyan férfi számára, aki változni szeretne és birtokába akar kerülni  a leghatékonyabb kommunikációs stratégiáknak, az a legcélravezetőbb úton juthasson el e célhoz.

A >>Vonzó Férfi << oldal  további ingyenes tanácsai itt olvashatók.

 

vonzoferfi-program2.png

Most, ebben a cikkben is megnézünk néhány javaslatot a helyes testbeszéddel és annak használatával kapcsolatban. Ötleteket adunk, hogyan fordítsd előnyödre a testbeszédet, mikor valaki meggyőzéséről vagy jó benyomás keltéséről van szó. 

Mielőtt így tennénk, nézzük meg, miért fontos a testbeszéd:

-         A testbeszéd a non-verbális szerves része.

-         Befolyásolhatja az emberek rólad alkotott véleményét.

-         Felfedheti, ha valaki hazudni akar neked.

-         A teljes kommunikáció-készségedet fejlesztheti.

-         Segíthet, hogy a többi ember megkedveljen.

Ahogy láthatod, a testbeszéd nagyon fontos része a kommunikációnak. Nézzünk tehát most néhány testbeszéd-tippet, ami lehetővé teszi, hogy hatékonyabban kommunikálj a többiekkel.

Nyíltan nézz szembe a másikkal!

A legtöbb ember a fejedre fog fókuszálni, hogy megszerezze az első benyomásokat a viselkedésedről, érzéseidről, és érzelmi állapotodról.
Azzal, hogy nyíltan helyezkedsz a másikhoz, jelzed, hogy érdekel a mondanivalója, és teljes egészében birtokolja a figyelmedet.
Ez nem azt jelenti, hogy nem mozgathatod a fejedet, vagy a testedet, de az idő nagy részében érdemes egyenesen a másikra koncentrálva elhelyezkedned.

Az érdeklődés és érdektelenség kifejezése

Ha hosszan félrepillantasz, vagy elfordulsz a másiktól, az egyértelműen az érdektelenség jele, és azt mutatja, hogy belül valahol máshol jársz.
Az emberek ezt sértőnek és zavarónak találhatják, ezért rossz benyomásuk lehet rólad.
Ha ilyen testbeszédi jeleket fedezel fel valakinél, akihez beszélsz, értékeld úgy, hogy ideje témát váltanod, és valamivel felkeltened a partnered érdeklődését.

Érdeklődést fejezhet ki a fej jobbra-balra döntögetése, vagy a szemöldökök fel-le mozgatása.
A kulcs a nyugodtságban, és gesztikulációval történő érzelemkinyilvánításban rejlik. Ha megtanulod a testbeszéd elemzését, jobban fogod érteni a partneredet is.

Arckifejezések

Az összes arckifejezés közül a legfontosabb és legerőteljesebb a mosoly. Egy mosoly azt mondja „Kedvellek”, és boldogságot, melegséget és magabiztosságot közvetít. Az összes kulcs-mozzanatot egy sikeres első benyomáshoz.
Az arckifejezések fontossága a TV-ben és a filmekben is megfigyelhető. Habár ezek a kifejezések gyakran erőltetettek, még mindig jól szolgálják a célt, olyan üzeneteket közvetítve a nézőkhöz, amikre a szavak képtelenek.
Azzal, hogy változatos arckifejezésekkel kelted életre az arcodat, kihasználod a kommunikáció vizuális eszközeit.
A testbeszéd ezen eszközeinek töltik ki a kommunikáció nagy részét, ezért nem szabad őket figyelmen kívül helyezni, de a túlzásoktól is óvakodnunk kell.

A testhelyzet

Egy nyitott testhelyzet meghívást jelent. Azt mondja a másik embernek, hogy nem rejtegetsz semmit, és nem védekezel, hanem magabiztos, kedves, barátságos személyiség vagy.
Hogy ilyen férfias testbeszédet mutass, tárd szét a karjaidat és ne keresztezd a lábaidat (ha férfi vagy), vagy húzódj közelebb a másikhoz, és ismét győződj meg róla, hogy egyenesen felé fordulj.
Zárt testhelyzetet eredményez a keresztbe tett kar, vagy láb. Az emberek gyakran karba teszik a kezüket, ha számukra érzékeny témáról esik szó, vagy valamit rejtegetni próbálnak.
Figyelj ezekre a jelekre, mikor beszélsz valakivel, és sok esetben többet fogsz róluk megtudni.

Állj egyenesen

Szintén fontos, hogyan állsz, vagy jársz. Az egyenes testhelyzet büszkeséget, motivációt, magabiztosságot és erőt sugall.
Ezzel ellentétben a leesett vállak, a padlót súroló tekintet bizonytalanságot, zavartságot, gyengeséged és önbizalomhiányt jeleznek.
Próbáld a fejedet egyenesen tartani, mintha képzeletben egy vékony cérnaszálon függene.
Mindezek mellett ne emeld olyan magasra az álladat, hogy az orrod felfelé mutasson, mert így könnyen sznobnak és lenézőnek tűnhetsz.
Járás közben haladj élénk léptekkel, de kerüld el annak látszatát, hogy őrült sietségben vagy.
Akik gyorsan járnak, és finoman a testük mellett mozog a karjuk, azokat célratörőbbnek és magabiztosabbnak ítéljük.
A lassan, súlyos léptekkel közlekedők elveszetten, álmodozóan néznek ki. Ezt azonban egy testbeszéd tanfolyamon könnyedén lehet tudatosítani.

Húzódj közelebb

A másikhoz való odahúzódás erős jele az érdeklődésnek, legyen az hétköznapi, vagy romantikus.
Szintén megmutatja, hogy kényelmesen érzed magad a másik társaságában, és teljes mértékben odafigyelsz rá.
Ha valaki beszéd közben közelebb húzódik hozzád, az jó jele annak, hogy élvezi a társaságodat, és egyetért az általad közvetített üzenetekkel. Kommunikációs tréningeken is megtanulhatod könnyedén.
Más szavakkal kifejezve, harmóniát teremtettél, és a másik kedvel téged. Amint később összegezzük, sokkal könnyebb valakit meggyőzni, ha az kedvel.
Egy másik módja a közeledésnek, hogy félrerakod a közted és partnered közt található tárgyakat, például székeket, asztalokat. Ha így a közelébe kerültél, nyugodtan odaléphetsz.
Légy óvatos ezzel a technikával, ha túl hamar közel kerülsz a másikhoz, az könnyen védekezővé válhat, és úgy érezheti, hogy nem tartod tiszteletben a személyes terét. Ha egyszer a partnered védekezésre kényszerül, sokkal nehezebb lesz meggyőznöd.
Emlékezz, hogy azok, akik kedvelik egymást és kényelmesen érzik magukat a másik társaságában, maguktól is fizikailag közelebb helyezkednek egymáshoz, miközben a rossz viszonyban lévők megpróbálnak a lehető legtávolabb kerülni egymástól.
Használd ezt az összefüggést, hogy jelzést kapj, mennyire érzi valaki jól magát veled. A női testbeszéd jelek különösen beszédesek, ha értő szem figyeli őket. 
Még egy figyelmeztetés: vannak nagyon közvetlen személyiségek, akik nagyon hamar megszállják a személyes teredet. Mások visszahúzódóbbak, hosszabb ideig tartják a távolságot. Mindig keress további bizonyítékokat arra nézve, hogy mennyire kedvel téged valaki.
Általában a legjobb, ha csak akkor játszunk a másikhoz való közelséggel, mikor már biztosak vagyunk benne, hogy jól kijövünk az illetővel, de mindig vegyük figyelembe a tartott távolságot, mint annak jelét, hogy a partnerünk mennyire kedvel bennünket.

Szemkontaktus

A szemkontaktus különösen fontos a hatékony kommunikációhoz a nyugati országokban, mint pl. az USA, vagy az Egyesült Királyság. Ezekben az országokban kedvelt a hosszan tartó szemkontaktus.
A szemkontaktus érdeklődést fejez ki a másik iránt, és jelzi teljes figyelmünket. Ha kedvelünk valakit, ez automatikusan bekövetkezik, így gyakran nézünk az illetőre. Meg tudod állapítani, ha egy ember valóban kedvel, mert a pupillái ilyenkor kitágulnak.
A hosszan tartó szemkontaktus nem a másik könyörtelen bámulását jelenti. Ez ellenségessé tesz, és ellenállást vált ki.
A legjobb, ha egyenesen valaki szemébe nézünk, miközben esetenként félrepillantunk. Körülbelül 60-70% szemkontaktust célozz meg.
Egy kis figyelmeztetés a férfiaknak! Mikor egy nővel beszélgetsz, ne töltsd az idő másik egyharmadát azzal, hogy a melleit bámulod. A legtöbben ezt támadónak értékelik.

Szemkontaktus és érzelmek

A szemkontaktus szintén arra is jó eszköz, hogy lásd, hogyan érez veled kapcsolatban a másik. Például, ha valakit idegesítesz, csak kb. az idő 40%-ában fog rád nézni.
Azok, akik kerülik a közvetlen szemkontaktust, általában hazudnak, rejtegetnivalójuk van, vagy önértékelési gondokkal küzdenek.
Tehát a mondanivalód tolmácsolásakor próbálj meg kényelmes szinten tartani a szemkontaktust a partnereddel. 
Problémáid vannak a szemkontaktus tartásával? Ha szánsz rá elég időt, akkor a testbeszéd kurzus keretében ezt is meg tudod erősíteni és jelentéstelivé tudod tenni.
Néhányan kerülik a szemkontaktust, mert kényelmetlenül érzik magukat, ha egyenesen a másik szemébe kell nézniük.
Egy jó módszer ennek kiküszöbölésére, ha a másik szemöldökeire nézünk, a különbséget nem lehet észrevenni.

A szemek egészsége

Mivel a szemeid ilyen fontosak a kommunikációban, biztosnak kell lenned benne, hogy frissen, tisztán és egészségesen néznek ki.
Habár ez furán hangozhat, a szemeid állapotát, és így a megjelenésedet mások számára sok különböző összetevő befolyásolja.
A szemed fehérje például tisztán fehér színű kell, hogy legyen. Ha sárgás vagy fakó, az máj vagy keringési zavarra utalhat, amit hosszan tartó gyógyszeres kezelés, vagy fogyókúra okozhat.
Figyelembe véve a tényt, hogy az emberek beszélgetés közben idejük nagy részét egymás szemébe nézve töltik, ha a szemeid jó formában vannak, az biztosan segíteni fog, hogy jobb benyomást kelts a beszélgetőpartnereidben.

Érintkezés

Az érintés mind hétköznapi, mind romantikus esetben jó módja az intimitás növelésének. Az érintés közelségérzetet, fizikai kapcsolatot hoz létre.
A nyugati kultúrában az érintés legelfogadottabb módja a kézfogás, vagy ölelés, a szituációtól, és a partnertől függően.
Mindkét gesztus melegséget és barátságot sugall, és elengedhetetlen a bizalom megalapozásához.
Kézfogáskor határozottan fogjuk meg, és néhány másodpercig mérsékelt nyomást kifejtve tartsuk a másik kezét, majd engedjük el. Ezek a jelek is nagyon sokat mondanak, ha birtokában vagy a testbeszéd elemzésének képességének.
A laza kézfogás az érdeklődés, a domináns erő hiányát jelzi, míg a túl erős ellenséges.

Az érintés alkalmazása

Az érintés szintén státuszszimbólum. Általában a magasabb státuszú emberek hajlamosabbak megérinteni valakit, az alacsony státuszúakat pedig többször érintik meg.
Angliában nem tanácsos megérintened a Királynőt. Ha ő meg akar érinteni, kinyújtja feléd a kezét, amit finoman tartanod kell, amíg el nem veszi. Ez az általánosan elfogadott etikett a teljes királyi családdal kapcsolatban. Ha valaki nem megfelelően érinti meg a királyi család egy tagját, nem szokatlan, hogy az újságokba kerül. Ez történt, mikor Geri Halliwell a Spice Girls-ből megmarkolta Károly herceg hátsóját.
Használd az érintkezést, hogy megalapozd a harmóniát a másik emberrel, de légy óvatos, hogy kit, és mit érintesz meg. Ne érintsd meg túl korán a másikat (kivéve a kézfogást) és győződj meg róla, hogy az érintésed megfelelő, és nem sértő.
A hát, karok, vagy vállak megérintése általában a figyelem felkeltésére irányul. A személyes zónák, vagy fenék megérintése nem elfogadható, és szexuális zaklatásként értékelhető. Ez különösen igaz a nőkre, mivel a férfiak gyakran nem bánják, ha megérintik őket.
Általános szabály, hogy minél jobban ismersz valakit, annál több részét érintheted meg. De nem árt figyelni a női testbeszéd jeleket, hogy meddig mehetsz el.

Lazítás

A legfontosabb testbeszéd a nyugodt, figyelmes testtartás. Ez jelzi, hogy szeretnél valakit meghallgatni, kényelmesen érzed magad a másikkal, és jól érzed magad.
Ne csoszogj, izegj-mozogj, és próbálj meg nem kimért és merev lenni, mert ezek védekezőnek, figyelmetlennek, unatkozónak, vagy idegesnek mutathatnak.

Öltözködés a sikerhez

Egyre inkább külsőségekre építő világban élünk. Ennek eredményeképp a saját, és a dolgaid kinézete erőteljes üzenetet hordozhatnak a kiléteddel és szándékoddal kapcsolatban.
A ruháink például nagy szerepet játszanak a megítélésünkben. Ez minden életkorra igaz, habár talán a leginkább a teenagerekre érvényes.

A teengaerek gyakran nagyon tudatosan öltözködnek, és ha tehetik, szívesen viselnek drága, egyedileg tervezett ruhákat. Hogy miért? Mert a társaságuk igényli ezt.
A teenagerek ruházata azt az üzenetet hordozza, hogy „laza vagy, van stílusod”. Ennek eredményeképp a tinik gyakran elítélnek másokat, akik nem annyira divatosak, és vicc tárgyává teszik, kigúnyolják őket.
Ehhez hasonlóan minket, felnőtteket is megítélnek a ruházatunk alapján, mivel a ruhaválasztásunk egy bizonyos képet mutat rólunk.
Például, a megfelelő ruházat lehetővé teszi számodra, hogy szakértelmet, hozzáértést, professzionalizmust kommunikálj tudatosan mások felé. Ilyen emberek például a bírók, orvosok, üzletemberek, a rendőrök és katonai személyzet. Abban a pillanatban, hogy meglátjuk ezeket az embereket, illetve pontosabban szólva meglátjuk, hogy mit viselnek, megfogalmazódik bennünk az első ítélet velük kapcsolatban. Látjuk, hogy egy olyan hatóság tagjai, melyet tisztelnünk, és melynek engedelmeskednünk kell, és ennek megfelelően változtatunk viselkedésünkön.
Ez a ruházat, és az általa közvetített üzenet hatalma. Tartsd ezt észben, mikor legközelebb azt akarod, hogy pozitívan ítéljenek meg.
Kérlek, vedd észre, hogy nem feltétlenül arról beszélek, hogy csak tervezői ruhákat hordj, de inkább figyelj oda a ruháid stílusára, hogy biztos lehess benne, hogy azok pontosan úgy festenek le téged a körülötted állók számára, ahogy azt te akarod.
Ez persze a társaságodban lévő emberek stílusától, és a helyszíntől is függ. 

 A Vonzó Férfi Tréning során a kommunikációnak nemcsak a verbális szintjén szerezhetnek a tanítványok beható ismereteket, hanem a non-verbális szinten is.

Olyan készségeket fejleszthetnek ki a tudatos oktatás során mind női, mind férfi trénerek intenzív vezetése során, amelyek megsokszorozzák a szociális képességeiket pontosan azért, mert nemcsak kommunikálnak a szavakon túl, de értik is mindazt, amit társalgó partnerük, munkatársuk vagy éppen a meghódítandó hölgy jelez akár tudatosan, akár öntudatlanul. Ez a tudás a szociális kapcsolatok szintjén rendkívül ökonomikus.

A Vonzó Férfi Kommunikációfejlesztő tréningről bővebb információ itt található.

vonzoferfi-program2.png

 


 

Címkék: jelek body language testbeszéd rejtett testbeszed

Hogyan vegyük észre a hazugságot

2011.05.07. 22:30 csakbarat

Válj emberi hazugság detektorrá!

Bevezetés a hazugságok leleplezéséhez:

Ez a tudás szintén fontos lehet a menedzserek, munkáltatók, de akár bárki számára is a mindennapi szituációk során. A hazugságok felfedezése segíthet elkerülni, hogy csalás áldozatává válj. A Vonzó Férfi program során megérted és elsajátítod azt is, hogy milyen verbális és testbeszéd jelekre kell figyelni, hogy kiderüljön ki mennyire őszinte és mikor hazudik. Ez az igazi hétköznapi magánnyomozás. Bővebben a Vonzó Férfi tippjeiről itt olvashatsz!

vonzoferfi-program2.png

A csalás jelei:

A hazugság testbeszéde:

·    A fizikai kifejezések mérsékeltek, kevés a kar és kézmozgás. A kéz, kar és láb mozdulatai a test mellett zajlanak, a hazug kevesebb helyet foglal el.

·       Aki hazudik neked, kerüli a szemkontaktust.

·    Az arcot, nyakat, vagy szájat érintő kezek. Az orr, vagy a fül mögötti terület megérintése és vakarása. Nem valószínű, hogy nyitott tenyérrel érinti meg a mellkasát.

Érzelmi gesztusok és ellentmondások, avagy a testbeszéd titkos jelei:

·        Az érzelmi gesztusok időzítése és hossza a normálistól eltérő. Az érzelmek kifejezése késleltetett, erősebb, mint természetesen, és hirtelen ér véget. 

·        Az érzelmi gesztusok és a mondanivaló közti kapcsolat megszakad. Például: valaki azt mondja „Imádom”, mikor átvesz egy ajándékot, majd kis idő múltán mosolyogni kezd, ahelyett, hogy a kijelentéssel együtt tette volna.

·        Az érzelmi kifejezések és gesztusok nem felelnek meg a verbális mondanivalónak. Például, ha valaki homlokráncolás közben mondani, hogy „Szeretlek”.

·        A kifejezések az egész arc helyett csak a szájmozgásra korlátozódnak, amikor valaki hamis érzelmeket mutat. Például, ha valaki természetesen mosolyog, abban az egész arca részt vesz.

Kölcsönhatások és reakciók

·        A bűnös ember védekezővé válik, míg az ártatlan gyakran léphet fel offenzívan.

·        A hazug kényelmetlenül érzi magát a kérdezőjével szemben, ezért talán elfordítja a fejét, testét. 

·        A hazug önkéntelenül is tárgyakat helyezhet magatok közé (pl. könyveket, a kávéját stb.).

Verbális tartalom és összefüggések

·        Aki hazudik, a saját szavaidat fogja használni, hogy megválaszoljon egy kérdést. Ha megkérdezed, „Te etted meg az utolsó sütit?” azt fogja válaszolni, „Nem én ettem meg az utolsó sütit”.

·        Valószínűleg igazat mondd, ha rövidített kifejezést használ a partnerünk. A kommunikáció során ezekre az apróságokra mindig célszerű odafigyelni. 

·        A hazudósok néha az igazság nem teljes kifejtésével próbálják elkerülni a hazugságot. Sejtelmesen fogalmaznak, ahelyett hogy nyíltan tagadnának valamit.

·        A bűnös ember a természetesnél többet beszél, szükségtelen részleteket oszt meg, hogy meggyőzzön. A szünetektől, a csendtől kényelmetlenül érzi magát a beszélgetés során.

·        Aki hazudik neked, kihagyhat névmásokat, és egyhangúan beszél. Ha egy igaz mondat hangzik el, a névmásokon legalább akkora hangsúly van, mint a mondtat többi részén.

·        A szavakat elferdítik, halkan mondják ki, sokszor helytelen nyelvtannal. Más szavakkal, a mondatok kuszák, nem hangsúlyosak.

·        Távolságtartó nyelvhasználat.

A hazugág egyéb jelei:

·           Ha azt hiszed, valaki hazudik, gyorsan válts témát a beszélgetésben. A hazug önként követi az új szálat, és jobban azonnal megkönnyebbül. A bűnös témát akar váltani, az ártatlan embert pedig összezavarhatja a hirtelen váltás, és vissza akarhat térni a korábbi kérdésekhez.

·           Humor, és szarkazmus használata a téma elkerüléséhez.

Végső megállapítások:

Nyilvánvalóan, csak azért, mert valaki néhány jelet mutat ezek körül, még nem lesz hazug. A fenti viselkedéseket az egyén alaptermészetével összehasonlítva kell nézni, ha ez lehetséges.
A legtöbb profi hazugság-felfedező egyet ért abban, hogy a testnyelvi jelek elemzése mellett egyéb bizonyítékok is szükségesek a hazugság megalapozott gyanújához.

Most megtudhatsz még többet arról, hogyan manipulálnak emberek másokat, kiszűrheted az őszintétlenséget és precízen megállapíthatod, hogy ki és mikor tanúsít irányodba valódi érdeklődést, vonzalmat. Sőt annak a tudásnak a birtokába is kerülhetsz, te magad, hogyan tudod befolyásolni testbeszédeddel környezetedet a Vonzó Férfi programban.

Bővebben a Vonzó Férfi Programról itt olvashatsz!

vonzoferfi-program2.png

 

· 1 trackback

Címkék: jelek body language testbeszéd rejtett testbeszed

Egyszerű testbeszéd-tippek

2011.05.06. 22:30 csakbarat

Tévedés azt hinni, hogy csak szavakkal üzenünk környezetünknek. Rengeteg információt szerezhetnek rólunk mások úgy is, ha egy szó sem hagyja el a szánkat. Ennek ellenére sem vagyunk tudatosak saját testbeszédünket tekintve. A Vonzó Férfi ingyenes tanácsai segítenek abban, hogy pl. az alábbi esetekben jobban tudjuk kontrollálni testbeszédünket. Még több Vonzó Férfi tipp vár itt:

vonzoferfi-program2.png

Egy öltönyös férfi belép egy hotelbe, a szíve őrülten ver, a kezei izzadnak. Erre a pillanatra várt. Kevesebb, mint öt percen belül találkozik azzal a személlyel, aki élete legnagyobb lehetőségének a kulcsát tartja a kezében. A folyosó másik végén egy idősebb férfi figyeli őt.
A barátunk nem tudja, hogy leendő főnöke máris kialakított róla egy véleményt.

Ugyanebben a pillanatban, egy másik helyen egy férfi ül a pultnál. Mellette két nő iszogatja a koktélját. Minden szögből nagyon jól néznek ki. Keresztbe tett karcsú lábaikat kecsesen nyugtatják a széken, és a ruháik alig képesek eltakarni gyönyörű vonalaikat. A barátunknak kiszáradt a szája, forr a vére és huncut hormonok egy csoportja épp most jelenti be az agyának, hogy valami készül. Miközben közeledik a nőkhöz, az elméje próbálja kitalálni, mit kellene mondania, és mit lenne érdemes inkább rejtegetni.
Mindezek ellenére nem vette észre, hogy a lányok már meg is formálták a véleményüket róla, és nem a ruházata alapján.

A non-verbális kommunikáció mindenütt jelen van. Minden mozdulatban, minden lépésben, és igen, minden lélegzetben is. Az emberek a megjelenésedtől számított 20 másodpercen belül megítélnek. A véleményük 93%-a azon alapul, hogyan adod elő magad, és csak a maradék 7% függ attól, hogy éppen mit mondasz. A legtöbb nőnél kevesebb, mint 20 másodpercen belül eldől, hogy kedvel e vagy sem. Ez a 20 másodperc fogja jelenteni neked a következő egy percet, ami aztán a következő ötöt, amíg el nem érsz egy tisztességes flört-időtartamot.

Tehát ezt nem kéne elszúrnod.

Az emberek mindig méregetik a körülöttük levőket, hogy felmérjék, hol állnak a csatasorban, milyen a szociális helyzetük, és hogyan kellene ehhez alkalmazkodniuk?

Ez a cikk az emberiséggel együtt született szabályokról szól, annak érdekében, hogy eldönthessük, egy ember fontos-e közösségileg. Tartsd észben, hogy ezek a szokások nem változnak meg egy este alatt.  Minden nap minden órájában gyakorolod kell annak értelmében, hogy változtathass a magatartásodon.

Íme, a szabályok, amelyek a kommunikációd fejlesztését hivatottak elősegíteni:

Hanghordozás:

1.      Légy egy kicsit hangosabb a többieknél. Nem kell üvöltened, de egy kis plusz hangerő megteszi a magáét.

2.      Beszélj lassan, és tarts sok rövid szünetet. Férkőzz be a hallgatóid elméjébe, és hagyj jeleket. Ne maradj észrevétlen.

3.    A hanglejtésednek és hangszínednek a mellkasodból kell jönnie, nem az orrodból. Ez egy hosszú téma, de tartsd észben, hogy a tested különböző részei különböző frekvenciájú rezgéseket képesek kibocsátani.

4.      Legalább két hangszínt használj. A monotonitás a beszélő halála.

 Nem elég tudnod, hogy mi a helyes stratégia, fontos, hogy a gyakorlatban, kudarcok és sikerek hullámvasútján fejleszd ki tökéletes és hatékony verbális és non verbális kommunikációs kompetenciádat.

A Vonzó Férfi Program ebben megadja a szilárd alapokat.

Bővebb információkat találsz itt: 

vonzoferfi-program2.png

Címkék: jelek body language testbeszéd rejtett testbeszed

Hogyan kezdeményezz egy beszélgetést - 3 remek tipp a testbeszédedhez

2011.05.05. 22:30 csakbarat

A testbeszéd használata a kommunikáció erősítéséhez nagyszerű párbeszédekhez vezethet. Nem kell sokat beszélned, egy pillantás vagy egy mozdulat többet is elárulhat rólad. Ezt folyamatosan fejleszteni kell, hogy a társas interakciókban teljes értékű, magabiztos és tudatos résztvevő lehess. A Vonzó Férfi ingyenes tanácsait bizalommal megfogadhatod. 
Ez különösen hasznos olyan szituációkban, amikor úgy érzed, nem jönnek a szádra a szavak, vagy bizonytalan, vagy benne, hogyan kezdeményezz egy beszélgetést.
A testbeszéd egy olyan kommunikációs mód, ahol nem kell attól félned, hogy valami rosszat fogsz mondani. Valószínűleg már most használod a testbeszédet, anélkül, hogy ezt észrevennéd.
Az alábbi lista bemutatja a testbeszéd fő alkotóit, melyeket mindig érdemes figyelemmel kísérned a kommunikáció során.

1.      A szemek használata:
Azt mondják, a szemeiből mindent megtudhatsz valakiről. A szem valószínűleg a száj után legtöbbet használt testrész a kommunikációban.
A szemeid sok mindent elmondhatnak, a pislogástól a körbetekintésig, nagyon sokféle üzenetet közvetíthetsz a szemeiddel. Néha talán nem is figyelsz oda rá, mit jeleznek a szemeid.
Figyelj oda, hogy a szemeid ne árulkodjanak arról, hogy unatkozol, vagy nem érdekel a beszélgetés. Tarts megfelelő szemkontaktust, hogy a többiek tudják, figyelsz.

2.      Mozdulatok:
Mindenki integetve köszön el, lábdobolással fejezi ki a türelmetlenséget, és bólogatással az egyetértést.
A kezeid, karjaid, lábaid és fejed sok helyzetben beszédes lehetnek. A keresztbe tett kar, az ütemes lábdobolás, vagy a csípőre tett kéz általában nem közvetít jó üzenetet.
Más részről a tapsolás, zenére való lábdobolás, vagy lelkes kézfogás nagyszerű dolgokat jelenthet. Mindig figyelj oda, mit mond a tested!

3.   Arckifejezések:
A mosoly többet mondd minden szónál. Mindig oda kell figyelned az arckifejezéseidre. Néha lehet, hogy elhanyagolod ezt.
Az arckifejezések sokszor félreérthetőek. Egy komoly, koncentráló tekintetet rosszallónak nézhetnek. Győződj meg róla, hogy, hogy a tested többi része is a megfelelő üzenetet közvetíti, így nem fogják félreérteni az arckifejezéseidet.

      A szemeid, tested és arcod teljes kommunikációt képes folytatni. Egy egyszerű mozdulattal is rengeteg dolgot kifejezhetsz. A testbeszédet olyan üzenet továbbítására is felhasználod, amit nem akarsz kimondani.
Jól jöhet, ha tudod, hogyan kezdj és fejezz be egy beszélgetést a testbeszédeddel, ha nincs elég időd egy teljes beszélgetésre, de el szeretnéd ismerni a másik mondanivalóját.
A testbeszéddel olyan érzéseket is megoszthatsz valakivel, amiről csak ketten tudtok. Bizonyosodj meg róla, hogy a testbeszéded azt fejezi ki, amit te akarsz. 

Ha a testbeszéded magabiztosságot sugároz, az komolyan visszahat arra, hogyan érzed és éled meg magad a mindennapokban és társas interakciókban. Fejleszd magad célzottan. 

Részletes fejlődési út a Vonzó Férfi kommunikáció és testbeszéd programban!

vonzoferfi-program2.png

 

 

Címkék: jelek body language testbeszéd rejtett testbeszed

Testbeszéd összegzés

2011.05.04. 22:30 csakbarat

Az alábbiakban a testbeszédi gesztusok összegzése következik. Használd ezeket, hogy jó első benyomást tegyél az emberekre, akikkel találkozol, és hatásosan továbbítsd feléjük az üzenetedet. További tanácsok, ha befolyásolni szeretnéd a környezetedet azáltal, hogy csak testbeszéded üzen, olvass még több tanácsot a Vonzó Férfinél. 

vonzoferfi-program2.png


Szintén kísérd figyelemmel ezeket a jeleket a többieken, így jobban észlelheted, hogyan reagálnak rád, és a mondanivalódra.
Egy kis figyelmeztetés: Ne ítélj meg senkit egy egyszerű testbeszéd jel alapján. Például, ha valaki megérinti az orrát, az nem feltétlen jelenti azt, hogy hazudik neked, lehet, hogy egyszerűen csak viszket az orra. Mindig keress tehát más bizonyítékokat is, hogy megerősítsd a kezdeti feltevésed.

Nyitott

A nyitottságot a következő testbeszédi jelekkel fejezik ki:

-         barátságos mosoly

-         nyitott kartartás

-         nyitott lábtartás

-         előredőlés

-         laza test

-         közvetlen szemkontaktus kitágult pupillákkal

-         nyitott tenyér

-         kigombolt vagy levett kabát

-         mellkason tartott kéz (férfiaknál)

Agresszivitás

Az agresszivitást a következő testbeszédi jelekkel fejezik ki:

-         ráncolt szemöldök

-         hosszantartó szemkontaktus szűk pupillákkal

-         rámutatás valakire a poharunkkal

-         ökölbeszorított kéz

-         az asztal fogása közben széttett karok

-         kéz karfáján tartott láb

-         bandzsító szemek

-         lefelé forduló szemöldök

-         egyenes mutatúujj

-         tenyér összeszorító, vagy csuklóropogtató kézfogás

-         csípőre tett kéz

-         a másik személyes terébe való behatolás

Dominancia

A dominanciát a következő testbeszédi jelekkel fejezik ki:

-         lefelé fordított tenyér

-         a széktámla mögé ülés

-         asztalra tett láb

-         a másik fölé magasodás

-         erős, rekedt hang

-         hátradőlés a székbe, miközben mindkét kéz a fejet támasztja

-         nagyon erős kézfogás

-         a szék karfájára tett láb

-         az asztal akadálynak használása

Védekező

A védekezést a következő testbeszédi jelekkel fejezik ki:

-         kevés szemkontaktus

-         a szájak sarka lefele görbül

-         merev test

-         összeszorított kezek

-         tarkóra tett kéz

-         szorosan karba tett kéz

-         összeszorított ajkak

-         lefelé szegezett fej

-         keresztezett lábak vagy bokák

-         a fülcimpa vagy nyak karmolása

Unott

Az unottságot a következő testbeszédi jelekkel fejezik ki:

-         üres bámészkodás

-         pislogás hiánya

-         tenyérbe temetett arc

-         dobolás az ujjakkal, vagy a lábbal

-         kevés szemkontaktus

-         kókadt szemek

-         keresztbetett lábak

-         firkálgatás

Magabiztos

A magabiztosságot a következő testbeszédi jelekkel fejezik ki:

-         a két kézen az ujjak összeérintése

-         asztalra tett lábak

-         hátradőlés tarkóra tett kézzel

-         büszke, emelkedett testtartás, tarkóra tett kézzel

-         emelt fej

-         nyújtott lábak

-         elemelkedés a székből

-         visszadőlés a székbe

-         folyamatos szemkontaktus

-         előrenéző áll

Mohó

A mohóságot a következő testbeszédi jelekkel fejezik ki:

-         jó szemkontaktus

-         ülésnél előredőlt pozíció, kezekkel a térden

-         arckifejezésekben gazdag

-         nyitott, a csípőre tett kézzel hátranyomott kabát (férfiak)

-         éber arckifejezések

-         közeli elhelyezkedés

-         a szék sarkán ülés

-         bólogatás egyetértéskor

Frusztrált

A frusztráltságot a következő testbeszédi jelekkel fejezik ki:

-         semmibe révedő tekintet

-         turkálás a hajban

-         a föld, vagy képzeletbeli tárgyak rugdosása

-         rövid, szapora lélegzet

-         kéztördelés

-         összepréselt ajkak

-         tarkódörzsölés

-         mély lélegzet

-         ökölbe szorított kéz

-         lépkedés

Ideges

Az idegességet a következő testbeszédi jelekkel fejezik ki:

-         gyenge, hideg kézfogás

-         állandó torok-köszörülés

-         a kéz takarja a szájat beszéd közben

-         szegényes szemkontaktus

-         ideges nevetgélés

-         dobolás az asztalod

-         sóhajtozás

-         keresztbe tett karok és lábak

-         izgés-mozgás

-         tárgyak vagy ruhák babrálása

-         lépkedés

-         dohányzás

-         körömrágás

 Neked milyen a testbeszéded és ezzel mit üzensz tudattalanul a környezetednek! Fejleszd testbeszéd jeleidet és légy tudatosabb a másokkal való interakcióidban. A gyakorlatban is megtanulhatod a Vonzó Férfi Önbizalomnövelő és Kommunikációt fejlesztő Programon! Részletek: 

vonzoferfi-program.png

Címkék: jelek body language testbeszéd rejtett testbeszed

18 mód, hogy fejleszd a testbeszéded

2011.05.03. 22:30 csakbarat

A testbeszéded fejlesztése nagy fejlődést jelenthet az emberi kapcsolataidban, és egyáltalán, az általános magatartásodban is. Vonzóbbá válhatsz mások számára. Nincs konkrét tanács arra vonatkozóan, milyen a helyes testbeszéd. Amit teszel, többféleképp értelmezhető, a helyzettől, és a partneredtől függően. Valószínűleg másképp akarod használni a testbeszédedet, mikor a főnököddel beszélsz, mint mikor egy számodra vonzó nővel/férfival vagy. Íme, a testbeszéd néhány általános értelmezése, és hatékony módszerek a használatára. Még több tanács és szempont vár rád, hogy tudatosítsd és jelentéssel ruházd fel testbeszédedet a Vonzó Férfi programban

Először is, ha meg akarod változtatni a testbeszédedet, figyelmesnek kell lenned. Vedd észre, hogyan ülsz, hogyan állsz, hogyan használod a kezeidet és lábaidat, és mit csinálsz, miközben beszélsz valakihez. Gyakorolhatsz a tükör előtt. Igen, ostobaságnak tűnhet, de senki sem látja. Ez egy jó visszacsatolást adhat arról, hogyan látnak téged a többiek, és jó lehetőség egy kis gyakorlásra az éles helyzetek előtt.

Egy másik tipp, hogy hunyd be a szemed, és képzeld el, hogyan állnál vagy ülnél, hogy magabiztosan, nyitottan, kényelmesen érezd magad, vagy mit mondanál. Képzeld el magad így, aztán próbáld ki a valóságban.

Szintén megfigyelheted a barátaidat, színészeket, szereplőket és más embereket, akikről úgy gondolod, jó a testbeszédük. Vedd észre, mi az, amit csinálnak, és mi az, amit nem. Less el másoktól apróságokat, amik tetszenek, és kezdd el alkalmazni, amit tanultál tőlük.

Néhány a tippek közül utánzásnak tűnhet, de a megtanulásig tartó utánzás egy jó módja az új dolgok megtanulásának. És emlékezz, az érzések visszafelé is működnek. Ha kicsit többet mosolyogsz, boldogabbnak, ha egyenesen ülsz, energikusabbnak, magabiztosabbnak, ha lelassítod, a mozdulataidat nyugodtabbnak fogod érezni magad. Az érzéseid meg fogják erősíteni újdonsült viselkedésedet, és nem fogod többé furának érezni a dolgot.

Kezdetben könnyű túlzásba vinni a testbeszédet. Egyfolytában nevetségesen széttárt lábbal, vagy feszülten, egyenesen ülhetsz. Ez rendben van. Az emberek nem figyelnek annyira, mint gondolnád, megvannak a saját problémáik. Csak játssz egy kicsit, gyakorolj és figyeld magad, hogy megtaláld a kényelmes egyensúlyt.

1.      Ne tedd keresztbe a karod és a lábad – Talán már hallottad, hogy nem tanácsos keresztbe tenni a karod, mert védekezőnek, tartózkodónak tűnhetsz. Ez a lábakra is igaz. Tarts nyitottan a karjaidat és lábaidat.

2.      Tartsd a szemkontaktust, de ne bámulj – Ha több különböző emberhez beszélsz, mindegyikükkel tarts valamennyi szemkontaktust, hogy javítsd a kommunikációt, és lásd, figyelnek-e. A túl sok szemkontaktus kellemetlen lehet másoknak, de a szemkontaktus hiányától bizonytalannak tűnhetsz. Ha nem szoktál szemkontaktust tartani, kezdetben kissé nehéz és ijesztő lehet, de dolgozz rajta, és szokj hozzá.

3.      Ne félj elfoglalni némi helyet – Ha széttárt lábbakkal állva, vagy ülve helyet foglalsz el, az magabiztosságot sugall, és azt jelzi, hogy jól érzed magad a bőrödben.

4.      Lazítsd el a vállaid – Ha feszült vagy, az könnyen görcsös váll-tartáshoz vezethet, a vállaid feljebb és előrébb mozdulhatnak. Próbálj relaxálni, lazítsd ki egy kicsit a vállaidat, és húzd őket vissza hátra.

5.      Bólogass, mikor beszélnek hozzád – Bólints néha, hogy jelezd, figyelsz, de ne vidd túlzásba, ne légy Fakopáncs Frici.

6.      Ne görnyedj össze, ülj egyenesen – de lazán, ne túl feszesen.

7.      Hajolj közelebb, de ne túlságosan – Ha ki akarod fejezni, hogy érdekel más mondanivalója, hajolj közelebb a beszélőhöz. Ha meg akarod mutatni, hogy magabiztos és nyugodt vagy, húzódj kissé visszább. Ne hajolj túl közel, mert úgy tűnhet, beleegyezésre szorulsz, de ne is húzódj túlságosan el, mert az arrogánsan és távolságtartóan hat. Apró testbeszéd jelek elemzése nagyon komoly jelentéssel bírhat!

8.      Mosolyogj és nevess – Lazíts, ne vedd magad túl komolyan. Pihenj kissé meg, mosolyogj és nevess, ha valaki vicceset mond. Az emberek sokkal inkább figyelni fognak rád, ha pozitívnak ítélik meg a személyiségedet. Semmiképp ne te legyél az első, aki nevet a saját vicceiden, mert ez idegesen, kényszeredetten hat. Mosolyogj, mikor bemutatnak valakinek, de ez a mosoly ne fagyjon rá az arcodra, mert akkor színleltnek fog tűnni. 

9.      Ne érintsd meg az arcod – Ettől úgy tűnhet, ideges vagy, és elvonhatja a társaság figyelmét.

10.  Tarts a fejed egyenesen –Tekinteted ne súrolja a földet, ez elveszettnek, bizonytalannak tűntet fel. Tartsd a fejedet egyenesen, magasan, és tekints a horizontra.

11.  Lassíts kissé – ez sok dologra érvényes. Ha lassabban sétálsz, attól nem csak nyugodtabbnak, és magabiztosabbnak tűnsz, hanem úgy is érzed magad. Ha valaki megszólít, ne nézz hirtelen oda, inkább lassan fordulj meg.

12.  Ne izegj-mozogj – Próbáld meg elkerülni az izgő-mozgó, ideges mozdulatokat, mint például a lábrázást és az asztalon való dobolást. Idegesnek fogsz tűnni, és ez megzavar a terveid keresztülvitelében. Rendezd a mozdulataidat, lazíts, és lassíts a mozgásodon.

13.  Használd magabiztosabban a karjaidat – ahelyett, hogy a kezeiddel babrálnál, és az arcodat karmolásznád, használd őket a mondanivalód hatásosabb kifejezésére. Használd a kezeidet, hogy elmagyarázz, hangsúlyozz dolgokat, de ne vidd túlzásba, mert az zavaró lehet. Ne hagyd, hogy a karjaid szabadon lógjanak, uralkodj a mozdulataid felett! A testbeszédedet fejleszteni tudod, ha ezekre a tényezőkre figyelsz.

14.  Ereszd lejjebb az italodat – ne tartsd a poharadat a mellkasod előtt. Igazából semmit se tarts a szíved előtt, mert az távolságtartónak, és védekezőnek fog feltüntetni. Ereszd le a kezedben lévő dolgokat, és tartsd őket inkább a lábaid mellett.

15.  Vedd észre, hol végződik a gerinced – Sok ember, (nem sokkal ezelőttiig engem is beleértve) egyenes háttal, jó pozícióban ül. Ennek ellenére azt hihetik, hogy a gerinc a nyak kezdeténél végződik, és ezért előredöntik a fejüket. A gerinced a fejed tövénél ér véget, az egészet tartsd egyenesen, a helyes testtartásnak megfelelően.

16.  Ne állj túl közel – A Seinfeld-től megtanult egyik dolog, hogy mindenki irtózik azoktól, akik az arcukba nyomulva beszélnek. Hagyd meg az embereknek a saját személyes terüket.

17.  A másik másolása – Gyakran, mikor jól kijössz valakivel, jó a kapcsolat kettőtök között, öntudatlanul is másolni kezditek egymást. Ez azt is jelenti, hogy a másik testbeszédének egy részét is átveszed. Hogy jobbá tedd a kapcsolatot, előbb is megpróbálkozhatsz kicsit a másik másolásával. Ha előredől, dőlj te is előre. Ha a kezével a dolgain tartja a kezét, te is tehetsz így. Kerüld azonban az azonnali reakciót, és ne vedd át a teljes testbeszédét, mert az bolondként tüntet fel.

18.  Vegyél fel egy helyes magatartást – Végül, de nem utolsó sorban, vegyél fel egy pozitív, nyitott, és kipihent viselkedést.  Az, hogy hogyan érzed magad, kihatással lesz a testbeszédedre, és nagy különbségeket eredményezhet. 

Megváltoztathatod a testbeszédedet, de mint minden új szokás kialakulásához, ehhez is idő kell. Különösen az olyan dolgok, mint a fejed egyenesen tartása fog sok idődbe kerülni, ha már napok ezreit töltötted el a cipőfűződ bámulásával. Ha túl sok dolgon próbálsz meg egyszerre változtatni, az összezavarhat, és nyomasztó lehet.

Végy egy párat ezek közül a testbeszéd-elemek közül, és dolgozz rajtuk három-négy hétig minden nap. Ennyi idő alatt új szokásokká válnak, és automatikusan fogod őket csinálni anélkül, hogy akár szóba jönnének. Ha ez nem sikerül, tarts ki, amíg bírsz, aztán válassz pár új dolgot, amiken javíthatsz.

 

A Vonzó Férfi Program egyedülálló módon célirányosan foglalkozik a testbeszéd fejlesztésével is, amely segít abban, hogy a társas interakciók mind hatékonyabbak és eredményesebbek legyenek céljaidnak megfelelően.

Bővebben itt olvashatsz a Vonzó Férfi Önbizalom-növelő és Kommunikációs tréningről

vonzoferfi-program.png

 

Címkék: jelek body language testbeszéd rejtett testbeszed

A tíz legjobb tipp a helyes testbeszédhez

2011.05.02. 22:30 csakbarat

Néhány alapvető elemre mindenképpen figyelni kell akkor, ha szeretnénk kommunikációnkat olyan szintre fejleszteni, ahol a tudatos nyelvhasználaton túl testbeszédünk is üzen. Magabiztosságot, félszegséget, céltudatosságot vagy épp lazaságot. Ha ezen 10 tippnél többet szeretnél olvasni a témáról, akkor a Vonzó Férfi ingyenes testbeszéd tanácsai hasznosak lesznek a számodra. Ezeket ITT érheted el!

A szemkontaktus az egyik legfontosabb eszköz a másokkal való érintkezésben, különösen igaz ez a friss ismeretségekre. A jó szemkontaktus felvétele tiszteletet és érdeklődést mutat a másik mondanivalója iránt. Itt az Egyesült Királyságban időnk körülbelül 60-70%-ában tartjuk a szemkontaktust, ha ránk nézel az utcán. (Habár szélesek a kulturális különbségek, ezért külföldön legyünk óvatosak!) Ha túl mereven nézel egy ismeretlen alanyra, akkor ő kevésbé lesz magabiztos. Ehelyett a kiegyensúlyozott szemkontaktusra törekedj, hogy a kényelem és igazi melegség érzését keltsd benne, mikor a társaságodban van. Nehéz ezt belőni, de sok gyakorlással menni fog. Országtól, kulturális különbségektől függ, hogy mi számít még elfogadható, és mi számít már túl „agresszív” szemkontaktusnak.

A testtartás a következő tökéletesítendő dolog. Helyezkedj el helyesen, és automatikusan jobban fogod magad érezni, és szinte azonnal kellemesebb lesz a szituáció. Legközelebb, mikor észreveszed, hogy kissé rossz kedved van, figyeld meg, hogyan állsz vagy ülsz. Esélyes, hogy össze vagy görnyedve, a vállaid le vannak esve, és össze vannak nyomódva. Ez összenyomja a mellkast, ami meggátolja a jó légzést, és kényelmetlen, ideges érzéshez vezethet. A testbeszéd fejlesztése élettanilag és pszichésen is jó hatással lesz a mindennapjaidra.

A fej helyzetével való játék szintén fontos. Ha magabiztosan akarod magad érezni, vízszintesen és függőlegesen is tartsd egyenesen a fejed. Akkor is használhatod ezt az egyenes fejtartást, ha azt akarod, hogy tekintélyed legyen, és komolyan vegyék a mondanivalódat. Épp fordítva, ha barátságos és figyelmes akarsz lenni, döntögesd kissé jobbra-balra a fejed. Ezt a fejmozgást érdemes a párbeszéd különböző pontjaihoz illesztened.

 A karjaink elárulják a bizonyítékot, hogy milyen nyitottak és befogadóak vagyunk mindenkivel, akivel találkozunk, és kapcsolatban vagyunk, tehát tartsd a karod oldalt, vagy a hátad mögött.  Ez megmutatja, hogy nem félsz semmitől, ami az utadba áll, és teljes mértékben szembenézel a dolgokkal. Általában minél társaságibb ember vagy, annál nagyobb mozdulatokat végzel a karjaiddal való gesztikuláció során, és minél csendesebb vagy, annál kevésbé emeled el a karjaidat a testedtől. Próbálj meg egy természetes egyensúlyt tartani. Ha a lehető legjobb fényben akarsz feltűnni, ne keresztezd a karjaidat mások előtt. Nyilvánvalóan, ha valaki olyat mond, ami megfekszi a gyomrodat, akkor mindenképpen karba tett kézzel mutasd ki nemtetszésedet.

A lábak az agytól legtávolabbi pontok, ezért őket a legnehezebb magabiztosan, finoman mozgatni. Általában a normálisnál sokkal többet mozgatjuk őket, ha idegesek, stresszesek vagyunk. Ezért a legjobb, ha nyugodtan, egyenesen tartod a lábaidat, különösen, ha állásinterjún vagy tárgyaláson vagy. Arra is figyelj oda, hogy a térdeidnél, vagy a bokádnál keresztezed-e a lábaidat, vagy az egyik lábadat a térdeden támasztod-e meg. Ez még inkább fontos kényelmi kérdés, mint az eddigiek. Az utolsó említett pozíció, amit „4-es figura”-ként ismerünk, általában a legvédekezőbb testtartásként van aposztrofálva, ezért figyelj rá, különösen akkor, vagy kicsivel utána, mikor valami enyhén kétségbe vonhatót mondanak neked. (Következtess, mint mindig.) A férfi testbeszédével is fontos, hogy folytonosan a helyzet ura maradjon!

A testünk többiekhez viszonyított helyzete jelzi a véleményünket és érzéseinket irántuk. Közelebb helyezkedünk azokhoz, akiket vonzónak, barátságosnak, és érdekesnek találunk, míg távolabb azoktól, akiket nem. Ilyen egyszerű. A többiekhez viszonyított testhelyzetünkhöz az is hozzá tartozik, mikor odahajolunk, valakihez, vagy elhúzódunk tőle. Például mikor odafordulunk és közelebb húzódunk valakihez, hogy megosszuk vele a mondanivalónkat. Sem egy moziban, sem egy koncerten nem vagyunk teljesen urai a testhelyzetünknek, hiszen a moziban egymáshoz közel kell ülnünk, a koncerten pedig szardíniák módjára besűrítve állunk. Az ilyen helyzetekben általában áthajolunk az akadályokon, hogy a másikhoz közelebb kerüljünk. 

A kézzel való gesztikuláció olyan sokféle lehet, hogy nehéz belőle rövid összefoglalást adni, itt mégis megpróbáljuk. A felfelé álló nyitott tenyér nyitottságot, barátságos viselkedést jelez, míg a lefelé álló tenyér általában felsőbbrendűséget, arroganciát, esetleg agresszív viselkedést jelenthet, különösen, ha a kéz nem mozog, és a csukló nincs behajlítva. Ez a tenyér fel-le helyzet nagyon fontos, mikor kézfogásra kerül a sor. Azt javasoljuk, hogy mindig egyenesen, függőlegesen végezd a kézfogást, mivel ez egyenlőséget jelez a másik felé. A többiektől való megfelelő távolságtartás elengedhetetlen, ha a megfelelő jelzéseket akarjuk adni. Ha túl közel állsz, máris rámenősnek, és törtetőnek tűnhetsz. Ha túl távol állsz, vagy ülsz, távolságtartónak és hivatalosnak fognak nézni. Egyik sem az, amit szeretnénk, tehát egy csoportos szituációban figyeljük meg, milyen közel vannak egymáshoz a többiek. Szintén vedd észre, ha közelebb húzódsz, és a másik hátrál, valószínűleg kissé átléptél a személyes terén, amiben kényelmesen érzi magát. „Átléptél a vonalon”, ezért kissé visszább kell húzódnod.

A fülek, igen, a füleid létfontosságú szerepet játszanak a másokkal való kommunikációban, még akkor is, ha az emberek nagy többsége csak kicsit, vagy egyáltalán nem tudja őket mozgatni. Ennek ellenére két füled és csak egy szád van, szóval próbáld meg ebben a sorrendben használni őket. Ha kétszer annyira figyelsz, mint amennyit beszélsz, akkor jó lesz a kommunikációd, és a többiek látni fogják, hogy tudod, hogyan kell felépíteni egy kiegyensúlyozott beszélgetést anélkül, hogy önző lennél.

A szájmozgások szintén elárulhatnak minket. Mikor gondolkodunk, összeszorítjuk, vagy néha oldalra görbíthetjük az ajkainkat. Egy másik ok, amiért így tehetünk, ha vissza akarunk tartani egy dühös hozzászólást. Mindezek ellenére azonban a többiek valószínűleg észre fogják venni ezt, és bár nem tudják, mit akartál mondani, érezni fogják, hogy nem vagy valami elégedett. A különböző mosolyok szintén más-más üzenetet hordozhatnak a partnered számára, ezekről legközelebb ejtünk szót.

Ez csak néhány szösszenet arról, hogy mi mindenre kell figyelni annak érdekében, hogy a kommunikáció hatékony legyen és a "sorok között" is értékes információkat közölj és olvass! Még több információhoz juthatsz tapasztalati alapon, azonnali  oktatói visszajelzéssel.

Fejleszd magad szavakkal és a szavakon túl is a

»Vonzó Férfi Önbizalomnövelő Programjának«

segítségével. Bővebben olvashatsz erről, ha tovább kattintasz:

vonzoferfi-program2.png

 

 

 

Címkék: jelek body language testbeszéd rejtett testbeszed