Testbeszéd, testbeszéd jelek, tréning

A testbeszéd a kommunikáció 93%-a. Nélküle lehetetlen más emberre hatni. Tanuld meg a testbeszéd titkos elemeit és kezdj el irányítani másokat anélkül, hogy tudnának róla!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Kommunikációs képességek: Hogyan használd hatékonyan a testbeszédet

2011.05.08. 22:30 csakbarat

Tippek a testbeszédhez

A Vonzó Férfi program elkötelezett amellett, hogy minden olyan férfi számára, aki változni szeretne és birtokába akar kerülni  a leghatékonyabb kommunikációs stratégiáknak, az a legcélravezetőbb úton juthasson el e célhoz.

A >>Vonzó Férfi << oldal  további ingyenes tanácsai itt olvashatók.

 

vonzoferfi-program2.png

Most, ebben a cikkben is megnézünk néhány javaslatot a helyes testbeszéddel és annak használatával kapcsolatban. Ötleteket adunk, hogyan fordítsd előnyödre a testbeszédet, mikor valaki meggyőzéséről vagy jó benyomás keltéséről van szó. 

Mielőtt így tennénk, nézzük meg, miért fontos a testbeszéd:

-         A testbeszéd a non-verbális szerves része.

-         Befolyásolhatja az emberek rólad alkotott véleményét.

-         Felfedheti, ha valaki hazudni akar neked.

-         A teljes kommunikáció-készségedet fejlesztheti.

-         Segíthet, hogy a többi ember megkedveljen.

Ahogy láthatod, a testbeszéd nagyon fontos része a kommunikációnak. Nézzünk tehát most néhány testbeszéd-tippet, ami lehetővé teszi, hogy hatékonyabban kommunikálj a többiekkel.

Nyíltan nézz szembe a másikkal!

A legtöbb ember a fejedre fog fókuszálni, hogy megszerezze az első benyomásokat a viselkedésedről, érzéseidről, és érzelmi állapotodról.
Azzal, hogy nyíltan helyezkedsz a másikhoz, jelzed, hogy érdekel a mondanivalója, és teljes egészében birtokolja a figyelmedet.
Ez nem azt jelenti, hogy nem mozgathatod a fejedet, vagy a testedet, de az idő nagy részében érdemes egyenesen a másikra koncentrálva elhelyezkedned.

Az érdeklődés és érdektelenség kifejezése

Ha hosszan félrepillantasz, vagy elfordulsz a másiktól, az egyértelműen az érdektelenség jele, és azt mutatja, hogy belül valahol máshol jársz.
Az emberek ezt sértőnek és zavarónak találhatják, ezért rossz benyomásuk lehet rólad.
Ha ilyen testbeszédi jeleket fedezel fel valakinél, akihez beszélsz, értékeld úgy, hogy ideje témát váltanod, és valamivel felkeltened a partnered érdeklődését.

Érdeklődést fejezhet ki a fej jobbra-balra döntögetése, vagy a szemöldökök fel-le mozgatása.
A kulcs a nyugodtságban, és gesztikulációval történő érzelemkinyilvánításban rejlik. Ha megtanulod a testbeszéd elemzését, jobban fogod érteni a partneredet is.

Arckifejezések

Az összes arckifejezés közül a legfontosabb és legerőteljesebb a mosoly. Egy mosoly azt mondja „Kedvellek”, és boldogságot, melegséget és magabiztosságot közvetít. Az összes kulcs-mozzanatot egy sikeres első benyomáshoz.
Az arckifejezések fontossága a TV-ben és a filmekben is megfigyelhető. Habár ezek a kifejezések gyakran erőltetettek, még mindig jól szolgálják a célt, olyan üzeneteket közvetítve a nézőkhöz, amikre a szavak képtelenek.
Azzal, hogy változatos arckifejezésekkel kelted életre az arcodat, kihasználod a kommunikáció vizuális eszközeit.
A testbeszéd ezen eszközeinek töltik ki a kommunikáció nagy részét, ezért nem szabad őket figyelmen kívül helyezni, de a túlzásoktól is óvakodnunk kell.

A testhelyzet

Egy nyitott testhelyzet meghívást jelent. Azt mondja a másik embernek, hogy nem rejtegetsz semmit, és nem védekezel, hanem magabiztos, kedves, barátságos személyiség vagy.
Hogy ilyen férfias testbeszédet mutass, tárd szét a karjaidat és ne keresztezd a lábaidat (ha férfi vagy), vagy húzódj közelebb a másikhoz, és ismét győződj meg róla, hogy egyenesen felé fordulj.
Zárt testhelyzetet eredményez a keresztbe tett kar, vagy láb. Az emberek gyakran karba teszik a kezüket, ha számukra érzékeny témáról esik szó, vagy valamit rejtegetni próbálnak.
Figyelj ezekre a jelekre, mikor beszélsz valakivel, és sok esetben többet fogsz róluk megtudni.

Állj egyenesen

Szintén fontos, hogyan állsz, vagy jársz. Az egyenes testhelyzet büszkeséget, motivációt, magabiztosságot és erőt sugall.
Ezzel ellentétben a leesett vállak, a padlót súroló tekintet bizonytalanságot, zavartságot, gyengeséged és önbizalomhiányt jeleznek.
Próbáld a fejedet egyenesen tartani, mintha képzeletben egy vékony cérnaszálon függene.
Mindezek mellett ne emeld olyan magasra az álladat, hogy az orrod felfelé mutasson, mert így könnyen sznobnak és lenézőnek tűnhetsz.
Járás közben haladj élénk léptekkel, de kerüld el annak látszatát, hogy őrült sietségben vagy.
Akik gyorsan járnak, és finoman a testük mellett mozog a karjuk, azokat célratörőbbnek és magabiztosabbnak ítéljük.
A lassan, súlyos léptekkel közlekedők elveszetten, álmodozóan néznek ki. Ezt azonban egy testbeszéd tanfolyamon könnyedén lehet tudatosítani.

Húzódj közelebb

A másikhoz való odahúzódás erős jele az érdeklődésnek, legyen az hétköznapi, vagy romantikus.
Szintén megmutatja, hogy kényelmesen érzed magad a másik társaságában, és teljes mértékben odafigyelsz rá.
Ha valaki beszéd közben közelebb húzódik hozzád, az jó jele annak, hogy élvezi a társaságodat, és egyetért az általad közvetített üzenetekkel. Kommunikációs tréningeken is megtanulhatod könnyedén.
Más szavakkal kifejezve, harmóniát teremtettél, és a másik kedvel téged. Amint később összegezzük, sokkal könnyebb valakit meggyőzni, ha az kedvel.
Egy másik módja a közeledésnek, hogy félrerakod a közted és partnered közt található tárgyakat, például székeket, asztalokat. Ha így a közelébe kerültél, nyugodtan odaléphetsz.
Légy óvatos ezzel a technikával, ha túl hamar közel kerülsz a másikhoz, az könnyen védekezővé válhat, és úgy érezheti, hogy nem tartod tiszteletben a személyes terét. Ha egyszer a partnered védekezésre kényszerül, sokkal nehezebb lesz meggyőznöd.
Emlékezz, hogy azok, akik kedvelik egymást és kényelmesen érzik magukat a másik társaságában, maguktól is fizikailag közelebb helyezkednek egymáshoz, miközben a rossz viszonyban lévők megpróbálnak a lehető legtávolabb kerülni egymástól.
Használd ezt az összefüggést, hogy jelzést kapj, mennyire érzi valaki jól magát veled. A női testbeszéd jelek különösen beszédesek, ha értő szem figyeli őket. 
Még egy figyelmeztetés: vannak nagyon közvetlen személyiségek, akik nagyon hamar megszállják a személyes teredet. Mások visszahúzódóbbak, hosszabb ideig tartják a távolságot. Mindig keress további bizonyítékokat arra nézve, hogy mennyire kedvel téged valaki.
Általában a legjobb, ha csak akkor játszunk a másikhoz való közelséggel, mikor már biztosak vagyunk benne, hogy jól kijövünk az illetővel, de mindig vegyük figyelembe a tartott távolságot, mint annak jelét, hogy a partnerünk mennyire kedvel bennünket.

Szemkontaktus

A szemkontaktus különösen fontos a hatékony kommunikációhoz a nyugati országokban, mint pl. az USA, vagy az Egyesült Királyság. Ezekben az országokban kedvelt a hosszan tartó szemkontaktus.
A szemkontaktus érdeklődést fejez ki a másik iránt, és jelzi teljes figyelmünket. Ha kedvelünk valakit, ez automatikusan bekövetkezik, így gyakran nézünk az illetőre. Meg tudod állapítani, ha egy ember valóban kedvel, mert a pupillái ilyenkor kitágulnak.
A hosszan tartó szemkontaktus nem a másik könyörtelen bámulását jelenti. Ez ellenségessé tesz, és ellenállást vált ki.
A legjobb, ha egyenesen valaki szemébe nézünk, miközben esetenként félrepillantunk. Körülbelül 60-70% szemkontaktust célozz meg.
Egy kis figyelmeztetés a férfiaknak! Mikor egy nővel beszélgetsz, ne töltsd az idő másik egyharmadát azzal, hogy a melleit bámulod. A legtöbben ezt támadónak értékelik.

Szemkontaktus és érzelmek

A szemkontaktus szintén arra is jó eszköz, hogy lásd, hogyan érez veled kapcsolatban a másik. Például, ha valakit idegesítesz, csak kb. az idő 40%-ában fog rád nézni.
Azok, akik kerülik a közvetlen szemkontaktust, általában hazudnak, rejtegetnivalójuk van, vagy önértékelési gondokkal küzdenek.
Tehát a mondanivalód tolmácsolásakor próbálj meg kényelmes szinten tartani a szemkontaktust a partnereddel. 
Problémáid vannak a szemkontaktus tartásával? Ha szánsz rá elég időt, akkor a testbeszéd kurzus keretében ezt is meg tudod erősíteni és jelentéstelivé tudod tenni.
Néhányan kerülik a szemkontaktust, mert kényelmetlenül érzik magukat, ha egyenesen a másik szemébe kell nézniük.
Egy jó módszer ennek kiküszöbölésére, ha a másik szemöldökeire nézünk, a különbséget nem lehet észrevenni.

A szemek egészsége

Mivel a szemeid ilyen fontosak a kommunikációban, biztosnak kell lenned benne, hogy frissen, tisztán és egészségesen néznek ki.
Habár ez furán hangozhat, a szemeid állapotát, és így a megjelenésedet mások számára sok különböző összetevő befolyásolja.
A szemed fehérje például tisztán fehér színű kell, hogy legyen. Ha sárgás vagy fakó, az máj vagy keringési zavarra utalhat, amit hosszan tartó gyógyszeres kezelés, vagy fogyókúra okozhat.
Figyelembe véve a tényt, hogy az emberek beszélgetés közben idejük nagy részét egymás szemébe nézve töltik, ha a szemeid jó formában vannak, az biztosan segíteni fog, hogy jobb benyomást kelts a beszélgetőpartnereidben.

Érintkezés

Az érintés mind hétköznapi, mind romantikus esetben jó módja az intimitás növelésének. Az érintés közelségérzetet, fizikai kapcsolatot hoz létre.
A nyugati kultúrában az érintés legelfogadottabb módja a kézfogás, vagy ölelés, a szituációtól, és a partnertől függően.
Mindkét gesztus melegséget és barátságot sugall, és elengedhetetlen a bizalom megalapozásához.
Kézfogáskor határozottan fogjuk meg, és néhány másodpercig mérsékelt nyomást kifejtve tartsuk a másik kezét, majd engedjük el. Ezek a jelek is nagyon sokat mondanak, ha birtokában vagy a testbeszéd elemzésének képességének.
A laza kézfogás az érdeklődés, a domináns erő hiányát jelzi, míg a túl erős ellenséges.

Az érintés alkalmazása

Az érintés szintén státuszszimbólum. Általában a magasabb státuszú emberek hajlamosabbak megérinteni valakit, az alacsony státuszúakat pedig többször érintik meg.
Angliában nem tanácsos megérintened a Királynőt. Ha ő meg akar érinteni, kinyújtja feléd a kezét, amit finoman tartanod kell, amíg el nem veszi. Ez az általánosan elfogadott etikett a teljes királyi családdal kapcsolatban. Ha valaki nem megfelelően érinti meg a királyi család egy tagját, nem szokatlan, hogy az újságokba kerül. Ez történt, mikor Geri Halliwell a Spice Girls-ből megmarkolta Károly herceg hátsóját.
Használd az érintkezést, hogy megalapozd a harmóniát a másik emberrel, de légy óvatos, hogy kit, és mit érintesz meg. Ne érintsd meg túl korán a másikat (kivéve a kézfogást) és győződj meg róla, hogy az érintésed megfelelő, és nem sértő.
A hát, karok, vagy vállak megérintése általában a figyelem felkeltésére irányul. A személyes zónák, vagy fenék megérintése nem elfogadható, és zaklatásként értékelhető. Ez különösen igaz a nőkre, mivel a férfiak gyakran nem bánják, ha megérintik őket.
Általános szabály, hogy minél jobban ismersz valakit, annál több részét érintheted meg. De nem árt figyelni a női testbeszéd jeleket, hogy meddig mehetsz el.

Lazítás

A legfontosabb testbeszéd a nyugodt, figyelmes testtartás. Ez jelzi, hogy szeretnél valakit meghallgatni, kényelmesen érzed magad a másikkal, és jól érzed magad.
Ne csoszogj, izegj-mozogj, és próbálj meg nem kimért és merev lenni, mert ezek védekezőnek, figyelmetlennek, unatkozónak, vagy idegesnek mutathatnak.

Öltözködés a sikerhez

Egyre inkább külsőségekre építő világban élünk. Ennek eredményeképp a saját, és a dolgaid kinézete erőteljes üzenetet hordozhatnak a kiléteddel és szándékoddal kapcsolatban.
A ruháink például nagy szerepet játszanak a megítélésünkben. Ez minden életkorra igaz, habár talán a leginkább a teenagerekre érvényes.

A teengaerek gyakran nagyon tudatosan öltözködnek, és ha tehetik, szívesen viselnek drága, egyedileg tervezett ruhákat. Hogy miért? Mert a társaságuk igényli ezt.
A teenagerek ruházata azt az üzenetet hordozza, hogy „laza vagy, van stílusod”. Ennek eredményeképp a tinik gyakran elítélnek másokat, akik nem annyira divatosak, és vicc tárgyává teszik, kigúnyolják őket.
Ehhez hasonlóan minket, felnőtteket is megítélnek a ruházatunk alapján, mivel a ruhaválasztásunk egy bizonyos képet mutat rólunk.
Például, a megfelelő ruházat lehetővé teszi számodra, hogy szakértelmet, hozzáértést, professzionalizmust kommunikálj tudatosan mások felé. Ilyen emberek például a bírók, orvosok, üzletemberek, a rendőrök és katonai személyzet. Abban a pillanatban, hogy meglátjuk ezeket az embereket, illetve pontosabban szólva meglátjuk, hogy mit viselnek, megfogalmazódik bennünk az első ítélet velük kapcsolatban. Látjuk, hogy egy olyan hatóság tagjai, melyet tisztelnünk, és melynek engedelmeskednünk kell, és ennek megfelelően változtatunk viselkedésünkön.
Ez a ruházat, és az általa közvetített üzenet hatalma. Tartsd ezt észben, mikor legközelebb azt akarod, hogy pozitívan ítéljenek meg.
Kérlek, vedd észre, hogy nem feltétlenül arról beszélek, hogy csak tervezői ruhákat hordj, de inkább figyelj oda a ruháid stílusára, hogy biztos lehess benne, hogy azok pontosan úgy festenek le téged a körülötted állók számára, ahogy azt te akarod.
Ez persze a társaságodban lévő emberek stílusától, és a helyszíntől is függ. 

 A Vonzó Férfi Tréning során a kommunikációnak nemcsak a verbális szintjén szerezhetnek a tanítványok beható ismereteket, hanem a non-verbális szinten is.

Olyan készségeket fejleszthetnek ki a tudatos oktatás során mind női, mind férfi trénerek intenzív vezetése során, amelyek megsokszorozzák a szociális képességeiket pontosan azért, mert nemcsak kommunikálnak a szavakon túl, de értik is mindazt, amit társalgó partnerük, munkatársuk vagy éppen a meghódítandó hölgy jelez akár tudatosan, akár öntudatlanul. Ez a tudás a szociális kapcsolatok szintjén rendkívül ökonomikus.

A Vonzó Férfi Kommunikációfejlesztő tréningről bővebb információ itt található.

vonzoferfi-program2.png

 


 

komment

Címkék: jelek body language testbeszéd rejtett testbeszed

süti beállítások módosítása