Testbeszéd, testbeszéd jelek, tréning

A testbeszéd a kommunikáció 93%-a. Nélküle lehetetlen más emberre hatni. Tanuld meg a testbeszéd titkos elemeit és kezdj el irányítani másokat anélkül, hogy tudnának róla!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A tíz legjobb tipp a helyes testbeszédhez

2011.05.02. 22:30 csakbarat

Néhány alapvető elemre mindenképpen figyelni kell akkor, ha szeretnénk kommunikációnkat olyan szintre fejleszteni, ahol a tudatos nyelvhasználaton túl testbeszédünk is üzen. Magabiztosságot, félszegséget, céltudatosságot vagy épp lazaságot. Ha ezen 10 tippnél többet szeretnél olvasni a témáról, akkor a Vonzó Férfi ingyenes testbeszéd tanácsai hasznosak lesznek a számodra. Ezeket ITT érheted el!

A szemkontaktus az egyik legfontosabb eszköz a másokkal való érintkezésben, különösen igaz ez a friss ismeretségekre. A jó szemkontaktus felvétele tiszteletet és érdeklődést mutat a másik mondanivalója iránt. Itt az Egyesült Királyságban időnk körülbelül 60-70%-ában tartjuk a szemkontaktust, ha ránk nézel az utcán. (Habár szélesek a kulturális különbségek, ezért külföldön legyünk óvatosak!) Ha túl mereven nézel egy ismeretlen alanyra, akkor ő kevésbé lesz magabiztos. Ehelyett a kiegyensúlyozott szemkontaktusra törekedj, hogy a kényelem és igazi melegség érzését keltsd benne, mikor a társaságodban van. Nehéz ezt belőni, de sok gyakorlással menni fog. Országtól, kulturális különbségektől függ, hogy mi számít még elfogadható, és mi számít már túl „agresszív” szemkontaktusnak.

A testtartás a következő tökéletesítendő dolog. Helyezkedj el helyesen, és automatikusan jobban fogod magad érezni, és szinte azonnal kellemesebb lesz a szituáció. Legközelebb, mikor észreveszed, hogy kissé rossz kedved van, figyeld meg, hogyan állsz vagy ülsz. Esélyes, hogy össze vagy görnyedve, a vállaid le vannak esve, és össze vannak nyomódva. Ez összenyomja a mellkast, ami meggátolja a jó légzést, és kényelmetlen, ideges érzéshez vezethet. A testbeszéd fejlesztése élettanilag és pszichésen is jó hatással lesz a mindennapjaidra.

A fej helyzetével való játék szintén fontos. Ha magabiztosan akarod magad érezni, vízszintesen és függőlegesen is tartsd egyenesen a fejed. Akkor is használhatod ezt az egyenes fejtartást, ha azt akarod, hogy tekintélyed legyen, és komolyan vegyék a mondanivalódat. Épp fordítva, ha barátságos és figyelmes akarsz lenni, döntögesd kissé jobbra-balra a fejed. Ezt a fejmozgást érdemes a párbeszéd különböző pontjaihoz illesztened.

 A karjaink elárulják a bizonyítékot, hogy milyen nyitottak és befogadóak vagyunk mindenkivel, akivel találkozunk, és kapcsolatban vagyunk, tehát tartsd a karod oldalt, vagy a hátad mögött.  Ez megmutatja, hogy nem félsz semmitől, ami az utadba áll, és teljes mértékben szembenézel a dolgokkal. Általában minél társaságibb ember vagy, annál nagyobb mozdulatokat végzel a karjaiddal való gesztikuláció során, és minél csendesebb vagy, annál kevésbé emeled el a karjaidat a testedtől. Próbálj meg egy természetes egyensúlyt tartani. Ha a lehető legjobb fényben akarsz feltűnni, ne keresztezd a karjaidat mások előtt. Nyilvánvalóan, ha valaki olyat mond, ami megfekszi a gyomrodat, akkor mindenképpen karba tett kézzel mutasd ki nemtetszésedet.

A lábak az agytól legtávolabbi pontok, ezért őket a legnehezebb magabiztosan, finoman mozgatni. Általában a normálisnál sokkal többet mozgatjuk őket, ha idegesek, stresszesek vagyunk. Ezért a legjobb, ha nyugodtan, egyenesen tartod a lábaidat, különösen, ha állásinterjún vagy tárgyaláson vagy. Arra is figyelj oda, hogy a térdeidnél, vagy a bokádnál keresztezed-e a lábaidat, vagy az egyik lábadat a térdeden támasztod-e meg. Ez még inkább fontos kényelmi kérdés, mint az eddigiek. Az utolsó említett pozíció, amit „4-es figura”-ként ismerünk, általában a legvédekezőbb testtartásként van aposztrofálva, ezért figyelj rá, különösen akkor, vagy kicsivel utána, mikor valami enyhén kétségbe vonhatót mondanak neked. (Következtess, mint mindig.) A férfi testbeszédével is fontos, hogy folytonosan a helyzet ura maradjon!

A testünk többiekhez viszonyított helyzete jelzi a véleményünket és érzéseinket irántuk. Közelebb helyezkedünk azokhoz, akiket vonzónak, barátságosnak, és érdekesnek találunk, míg távolabb azoktól, akiket nem. Ilyen egyszerű. A többiekhez viszonyított testhelyzetünkhöz az is hozzá tartozik, mikor odahajolunk, valakihez, vagy elhúzódunk tőle. Például mikor odafordulunk és közelebb húzódunk valakihez, hogy megosszuk vele a mondanivalónkat. Sem egy moziban, sem egy koncerten nem vagyunk teljesen urai a testhelyzetünknek, hiszen a moziban egymáshoz közel kell ülnünk, a koncerten pedig szardíniák módjára besűrítve állunk. Az ilyen helyzetekben általában áthajolunk az akadályokon, hogy a másikhoz közelebb kerüljünk. 

A kézzel való gesztikuláció olyan sokféle lehet, hogy nehéz belőle rövid összefoglalást adni, itt mégis megpróbáljuk. A felfelé álló nyitott tenyér nyitottságot, barátságos viselkedést jelez, míg a lefelé álló tenyér általában felsőbbrendűséget, arroganciát, esetleg agresszív viselkedést jelenthet, különösen, ha a kéz nem mozog, és a csukló nincs behajlítva. Ez a tenyér fel-le helyzet nagyon fontos, mikor kézfogásra kerül a sor. Azt javasoljuk, hogy mindig egyenesen, függőlegesen végezd a kézfogást, mivel ez egyenlőséget jelez a másik felé. A többiektől való megfelelő távolságtartás elengedhetetlen, ha a megfelelő jelzéseket akarjuk adni. Ha túl közel állsz, máris rámenősnek, és törtetőnek tűnhetsz. Ha túl távol állsz, vagy ülsz, távolságtartónak és hivatalosnak fognak nézni. Egyik sem az, amit szeretnénk, tehát egy csoportos szituációban figyeljük meg, milyen közel vannak egymáshoz a többiek. Szintén vedd észre, ha közelebb húzódsz, és a másik hátrál, valószínűleg kissé átléptél a személyes terén, amiben kényelmesen érzi magát. „Átléptél a vonalon”, ezért kissé visszább kell húzódnod.

A fülek, igen, a füleid létfontosságú szerepet játszanak a másokkal való kommunikációban, még akkor is, ha az emberek nagy többsége csak kicsit, vagy egyáltalán nem tudja őket mozgatni. Ennek ellenére két füled és csak egy szád van, szóval próbáld meg ebben a sorrendben használni őket. Ha kétszer annyira figyelsz, mint amennyit beszélsz, akkor jó lesz a kommunikációd, és a többiek látni fogják, hogy tudod, hogyan kell felépíteni egy kiegyensúlyozott beszélgetést anélkül, hogy önző lennél.

A szájmozgások szintén elárulhatnak minket. Mikor gondolkodunk, összeszorítjuk, vagy néha oldalra görbíthetjük az ajkainkat. Egy másik ok, amiért így tehetünk, ha vissza akarunk tartani egy dühös hozzászólást. Mindezek ellenére azonban a többiek valószínűleg észre fogják venni ezt, és bár nem tudják, mit akartál mondani, érezni fogják, hogy nem vagy valami elégedett. A különböző mosolyok szintén más-más üzenetet hordozhatnak a partnered számára, ezekről legközelebb ejtünk szót.

Ez csak néhány szösszenet arról, hogy mi mindenre kell figyelni annak érdekében, hogy a kommunikáció hatékony legyen és a "sorok között" is értékes információkat közölj és olvass! Még több információhoz juthatsz tapasztalati alapon, azonnali  oktatói visszajelzéssel.

Fejleszd magad szavakkal és a szavakon túl is a

»Vonzó Férfi Önbizalomnövelő Programjának«

segítségével. Bővebben olvashatsz erről, ha tovább kattintasz:

vonzoferfi-program2.png

 

 

 

komment

Címkék: jelek body language testbeszéd rejtett testbeszed

süti beállítások módosítása